Säker betalning - Fri spårbar leverans inom Europa med PostNord - Snabb leverans 1-2 dagar

Skötselråd - Hur rengör jag mitt silversmycke?

För att på bästa sätt ta hand om ditt smycke kommer här lite tips och råd hur du på bästa sätt håller glansen uppe på ditt silversmycke.
 
På denna sida finns olika beskrivningar på hur du på ett miljövänligt sätt kan rengöra dina smycken med produkter som man ofta redan har hemma. Jag tar upp rengöring med bikarbonat och foliepapper, rengöring med diskmedel, tandkräm, ketchup, citronsyra och med vinäger. 

 

Hoppas att detta skall vara en hjälp att hålla ditt smycke rent och glansigt länge!

 

Hur får jag bort oxiden om mitt smycke har blivit svart?

Ett första råd är att inte ha på ringar och smycken när man tvättar händer eller duschar eller sover Smycken utsätts för då för extra hårt slitage. Det är lätt att smuts fastnar i på smycket och kan göra att glansen mattas av.

 
Silver oxiderar med tiden. Detta beror till viss del på att silvret utsätts för syre och avgaser. Din hud kan också påverka hur mycket ett smycke oxiderar. Detta kan skilja mycket mellan olika människor.


För att undvika att ett silversmycke svartnar när det inte används är ett tips att förvara smycket lufttätt, gärna i en plastpåse.


Ett sätt att undvika oxidering är att använda sitt silversmycke, eftersom oxideringen då inte fäster på samma sätt.

Ta bort oxid med foliepapper och bikarbonat

Ett enkelt och miljövänligt sätt är att lägga aluminiumfolie i en skål. Jag brukar lägga folien med den blanka sidan upp, men jag tror inte att det egentligen spelar någon roll.

                   

  1. Lägg smyckena / silvret på folien.
  2. Strö någon tesked bikarbonat över (använder du bakpulver får du ta lite mer, eftersom bakpulver är lite utspätt.) 
  3. Häll sedan kokande vatten över och låt stå ett par minuter. Oxiden kommer i en kemisk process att förflyttas till aluminiumfolien, som kommer att se ganska äcklig ut. 
  4. Skölj av silvret och torka av med en mjuk trasa. 

     


Tänk på att inte använda denna metod om ditt smycke har oxiderade (mörka) detaljer som då kan tappa sin färg.


Är silvret kraftigt oxiderat kan processen upprepas. Hjälper inte det kan man lämna in sitt smycke för maskinell polering.

 

Rengöring av smycken med diskmedel, tandkräm eller ketchup

För en lättare rengöring av smycken med infattade stenar eller oxiderade detaljer, fungerar diskmedel, tandkräm eller ketchup bra. Ta en gammal tandborste och gnugga försiktigt.


I de flesta tandkrämer finns slipmedel, så var försiktig med detta på högglanspolerade ytor.


Ketchupens sura ämnen reagerar med den matta ytan och gör att denna försvinner. Häll lite ketchup på en mjuk trasa och putsa silvret med denna. Skölj sen silvret och polera eventuellt med en polerduk.

 

Rengöring med citronjuice

Det fungerar också att blanda 1 deciliter citronjuice med 1 tesked olivolja. Doppa sen en ren trasa i blandningen och gnugga försiktigt. Skölj sedan och låt torka.

 

Rengöring med vinäger

Ett annat sätt är att blanda 1 deciliter vit vinäger med 2 teskedar bakpulver. Låt sedan silvret ligga i lösningen i 2 till tre timmar och skölj sen av det och polera med en mjuk trasa.  


Har ni frågor om hur ni skall hantera och sköta era smycken så fråga gärna! Jag hjälper gärna till!