Säker betalning - Fri spårbar leverans inom Europa med PostNord - Snabb leverans 1-2 dagar

Vad är äkta silver?

Vad är äkta silver?


Jag får ofta frågan om äkta silver och vad som är äkta silver. Tänker att jag skall försöka reda ut begreppen.

Nedan förtydligar jag de vanligaste formerna av äkta silver och förklarar även andra benämningar runt silver, som tex att nysilver inte innehåller något silver alls trots sitt namn.

STERLINGSILVER är vad man i dagligt tal menar med äkta silver, som består av 92,5% silver, och den övriga delen består mestadels av koppar och ibland lite zink. Detta gör man för att silver i sin grundform är så mjukt att det är svårhanterat som material till smycken. Sterling silver kallas också 925 silver eller bara 925.

FINSILVER är rent, olegerat silver. 100 % silver, eller snarare tekniskt rent silver betecknas 999,9/1000 silver. Finsilver är mycket mjukt och används i solid form, (plåt tråd m m) bla som detaljer i smycke-, möbel- och textilindustri. Den främsta användningen av finsilver är som elektroder eller upplöst i cyanidlösning vid försilvring inom elektronik- och smyckeindustrin, som legeringsmetall i guld, som myntmetall samt i form av tackor som investeringsobjekt för riksbanker, företag och privatpersoner. Finsilver är ett godkänt färgämne och används även i livsmedelsindustrin på till exempel bakverk och karameller.

835 är renhetskännetecknet för europeiskt silver, vilket är 83,5% silver och 16,5% koppar.

NYSILVER är en legering som vanligtvis består av koppar, zink och nickel alternativt mässing som pläterats med ett tunt lager äkta silver. Nysilver kallas Nickel silver och ibland även German silver på engelska. Nysilver innehåller trots namnet och sitt extremt silvriga utseende inget silver alls. Det är nicklet som ger nysilvret sin karaktäristisk silveraktiga grå färg.


Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas för de publiceras