Säker betalning - Fri spårbar leverans inom Europa med PostNord - Snabb leverans 1-2 dagar

Vad är äkta silver?

Skall man lägga pengar på ett silversmycke vill man ju vara säker på att det är tillverkat i äkta silver. Men vad är då äkta silver?

Vad man i dagligt tal menar med äkta silver är Sterlingsilver, som består av 92,5% silver, och den övriga delen består mestadels av koppar och ibland lite zink. Detta gör man för att silver i sin grundform är så mjukt att det är svårhanterat som material till smycken. Sterling silver kallas också 925 silver eller bara 925.

Nedan förtydligar jag de vanligaste formerna av äkta silver och förklarar även andra benämningar runt silver, som tex att nysilver inte innehåller något silver alls trots sitt namn.

 Flytande silver

Vad är då äkta silver?

Sterlingsilver 

Sterlingsilver är en legering som består av 92,5 % (925/1000) silver. Resten är i huvudsak koppar och undantagsvis zink. Anledningen till att silvret måste kombineras med andra metaller är att det är mycket svårt att göra storslagna motiv med bara rent silver, som är mycket mjuk och formbart. En bit av hårdheten måste läggas till genom att tillsätta andra metaller.

Finsilver

Finsilver är rent, olegerat silver. 100 % silver, eller snarare tekniskt rent silver betecknas 999,9/1000 silver. Finsilver är mycket mjukt och används i solid form, (plåt tråd m m) bla som detaljer i smycke-, möbel- och textilindustri. Den främsta användningen av finsilver är som elektroder eller upplöst i cyanidlösning vid försilvring inom elektronik- och smyckeindustrin, som legeringsmetall i guld, som myntmetall samt i form av tackor som investeringsobjekt för riksbanker, företag och privatpersoner. Finsilver är ett godkänt färgämne och används även i livsmedelsindustrin på till exempel bakverk och karameller.

835

835 är renhetskännetecknet för europeiskt silver, vilket är 83,5% silver och 16,5% koppar.

Britanniasilver

Britanniasilver är en legering av 95,8% silver och 4,2% koppar. Används vanligen till smycken och bestick

Mexikanskt silver 

Mexikanskt silver är 95% silver och 5% koppar

Nysilver

Nysilver är en legering som vanligtvis består av koppar, zink och nickel alternativt mässing som pläterats med ett tunt lager äkta silver. Nysilver kallas Nickel silver och ibland även German silver på engelska.

Nysilver innehåller trots namnet och sitt extremt silvriga utseende inget silver alls. Det är nicklet som ger nysilvret sin karaktäristisk silveraktiga grå färg.

Nysilver behöver dock inte bestå av den ovannämnda blandningen. Faktum är att det inte finns några regler eller riktlinjer för vilka metaller nysilver ska bestå av. Nysilver kan alltså vara lite vad som helst. En vanligt förekommande metallblandning i nysilver är tre delar koppar, en del zink och en del nickel som därefter täcks med ett tunt lager äkta silver genom elektroplätering. Nysilver som är pläterat med äkta silver kallas ibland argentan eller alpacka.

Rodiera silver

Rodiera (tidigare även rhodiera), är en metod att genom elektrolys plätera, belägga föremål med en yta av rodium. Föremålet eller ytan på föremålet måste vara elektriskt ledande för att kunna pläteras elektrolytiskt. Metoden används främst av smycketillverkare och guldsmeder vid reparation och nytillverkning av vitguld eller silverföremål, men används även vid industriell tillverkning av bl.a. katalysatorer, elektronikkomponenter och forskningsinstrument. Metoden är även ett sätt att förhindra oxidation av silverföremål samt ytbehandling av oäkta smycken och bijouterier för att imitera ädelmetallföremål. Det går även att svartrodiera med en svart yta som slutresultat, men är inte lika vanligt förekommande.

Tibetian silver

Tibetian silver är en legering av koppar med tenn eller nickel. ibland även gjutjärn som täckts med silverfärgad metall. Detta är en term som ofta används vid försäljning av billigare smycken på nätet